Meny

Startside
Historie
Fyringsved
Inn på tunet
Strikkeprodukter
Restaurant
Elvebåtturisme


Guestbook

 

 

 

 

 

 

 

Inn på Tunet

 

 

     

Vi har utviklet et dagtilbudtilbud på gården for hjemmeboende demente i tidligfase-
et tilbud for en rikere og en meningsfylt hverdag.

Inn På Tunet er et konsept i vårt opplegg på gården  som vi har drevet i flere år - et opplegg som er krevende, noe som vi tar som en utfordring - og som er svært spennende, noe som krever all vår kreativitet.

Inn på Tunet er et prosjekt som har som målsetting å gi et tilbud til hjemmeboende demente som fortsatt bor hjemme.  De skal kunne delta i våre ordinære aktiviteter på gården sammen med oss som arbeider her. Det er mange forskjellige grupper som kunne ha nytte av opphold her på gården, men vi er nødt til å avgrense tilbudene i forhold til de aktivitetene vi driver, og sett i forhold til de risikomomentene disse aktiviteten representerer. 

 

Hvilke kvaliteter kan vi tilby?

Mennesket er en del av naturen, og vi må lære oss å leve i pakt med den. Mennesket og naturen har et gjensidig avhengighetsforhold til hverandre. Ved å lære oss å respektere naturen vil vi også bli i stand til å dra nytte av de muligheter naturen gir oss.

Mennesket er en del av naturen. Vi må lære oss å kjenne oss som en del av den. Vi må ta utgangspunkt i tesen om at alt går an. Vi må bare lære oss hva som er begrensningene - resten er bare muligheter

 

DEMENTE I TIDLIG FASE

  • Vi  gir et dagtilbud for demente i tidligfase på gården. Dette tilbudet er rettet mot demente som fortsatt er i stand til, og har glede og nytte av et alternativt tilbud utenom de daglige sysler. Det dreier seg om hjemmeboende demente i tidlig fase av sykdommen.

Vi forsøker å fylle dagene til målgruppen med noe som er annerledes enn det daglige. Vi skal ut på turer, med båt og med bil, for å kunne utforske Pasvikdalen. Kose oss rundt bålet med kaffekjelen og ferske vafler. Forsøke å finne noen tråder som de kan kjenne seg igjen i. Vi har laget forskjellige "sansehager" av gamle redskaper og utstyr som kan få frem minnene, og sette praten igang omkring deres oppvekst og yrkesliv.

Våre brukere deltar i de forskjellige aktivitetene på gården, hvor vi gir dem oppgaver vi vet de er i stand til å utføre, for derved å bygge opp omkring deres selvfølelse og bekreftelse av deres mestringsevne.

Trivselsfaktoren er utrolig høy blandt brukerne, og de er aldri klar for å dra hjem når dagen er på hell.
Et utsagn vi ofte hører er "Men kan vi ikke gjøre ferdig dette, først?". 
Og utallige ganger hører vi brukerne si: "Denne dagen skal jeg gjemme lenge..." og "Hva skulle jeg gjort dersom jeg ikke fikk komme hit? Jo - sittet å se i veggen!".

Det er et privelegium for oss å kunne arbeide med denne gruppen. Det skullæ vært så mange flere som skulle hatt slike tilbud.

 

FUNKSJONSHEMMEDE

En dag i måneden får vi besøk av Tjenesten for Funksjonshemmede. Vi ønsker å gi de en naturopplevelse gjennom bålkos, båtturer eller snescootertur i området. Anlegget på Nordmo GÅRD er tilpasset funksjonshemmede, slik at fysikken er ingen hindring for å komme på besøk. 

Ved desemberbesøket serverer vi julegrøt til brukerne, og nissen har lagt små presanger under juletreet.

Det er skjeldent en opplever en slik fantastisk utstråling fra våre gjester. Brukernes ledsagere koser seg også under slike besøk, og ser frem til neste visitt.

 

DAGSENTRENE FOR DEMENTE

Fra tid til annen får vi besøk av brukerne på dagsentrene i kommunen. Vi griller, drar på båttur eller har bryggedans for de som er danseglade. Det er rørende å se reaksjonene hos brukerne når de tørker en tåre eller to fordi de enda engang fikk komme ut i båt.

 

ET FREMTIDIG ØNSKE

Vi har et brennende ønske om å kunne gi et tilbud til mennesker som bor hjemme og er lenket til en rullestol.
En kan tenke seg til hvordan disse mennesker må føle seg ekskludert ut fra storsamfunnet.

Vi tror det vil være mulig å etablere et fora hvor disse kan møtes på deres egne premisser - alt etter deres handicap og interesser. En plass for å treffe andre i samme situasjon, en plass for å spise sammen eller en plass hvor en kan dra på båttur for å fiske eller bare for å nyte livet. Vi krysser fingrene!

Hvem samarbeider vi med?

Tilbudet rettet mot Demente er et samarbeid  med Sør-Varanger Kommune. Nå har imidlertid kommunen sakt opp tilbudet fra 31.12. 2017.

Vi er i  den heldige situasjonen at vi kan benytte alle de fasiliteter gården har å tilby, samtidig som vi kan supplere med egnede utflukter i regi av Nordmo GÅRD.

Nordmo GÅRD =

     

mennesket i sentrum

     

+ aktiviteter i naturen

       

= fred i sjel og sinn!

 Nye anlegg er tatt i bruk.

 

Kontakt informasjon:    
Elvebåtturisme: 
Strikkeprodukter: 
Fyringsved: 
Thormod Hoel
Anne- Lise Hoel

Thormod Hoel